Liatorp/Eneryda ställde till med ett rejält målfyrverkeri på fredagen i seriepremiären när man besegrade nykomlingen Horda AIK med hela 9-0 hemma på Enevallen. De gulklädda Horda-spelarna hade en tuff kväll där man åkte på en utvisning redan efter 5 minuter.

Det var dags för premiär för de rödsvarta efter att Delary/Pjätteryd tjuvstartat säsongen under torsdagkvällen och besegrat Agunnaryd med klara 5–0. Knappt 150 personer kantade Enevallens nyklippta gräs och utgjorde således en trevlig inramning. Ifört ett nytt matchställ tog LEIF tag i taktpinnen direkt och skapade ett par riktigt heta chanser.

Redan efter 5 minuter rann LEIF:s Anton Nilsson igenom och serverade ett öppet mål för kaptenen Marcus Petersson där Hordas kapten Henric Annmo stod för en heroisk insats och täckte skottet med handen. Detta mynnade såklart ut i ett direkt rött kort och straff till hemmalaget. Väl från straffpunkten var Marcus Petersson säker när han skickade in sitt första mål för säsongen via stolpen.

Horda hamnade således i ett mycket prekärt läge men lyckades ändå skaka av sig mardrömsstarten relativt snabbt och kunde ställa till lite besvär för ett passiviserat LEIF som föll i bolltempo efter utvisningen. Horda skapade däremot inte några kvalificerade målchanser men lyckades i mångt och mycket neutralisera LEIF:s försök till uttökad ledning.

ANNONS

Med dryga halvtimmen spelad skulle dock 2–0 komma efter att LEIF:s kantspringare Viktor Bengtsson tog sig runt på vänsterkanten och spelade in i banan till nyförvärvet Petter Faeltenborg som vände bort en motståndare och placerade in bollen bakom en förtvivlad Lutfullah Ahmadi i Horda-målet.

LEIF kontrollerade händelserna rejält men verkade hålla nere något på tempot och den första halvleken slutade 2-0 i den alltmer kylda tillställningen.

I andra halvleken lyckades hemmalaget lägga i en ny växel medan ett decimerat Horda började tappa ork för varje minut som gick. Matchen avgörs sedan i den 55:e minuten efter att Erik Jakobsson gjort en utflykt från sin mittbacksposition och avslutat ett långt LEIF-anfall med en fin nick i mål.

Med matchen avgjord börjar hemmalagets tränare Ola Gustavsson succesivt byta in samtliga avbytare vilket blir dödsstöten för ett tappert kämpande Horda. Anton Nilsson sprang sig fri i den 62:e minuten och petade iskallt in 4-0 till LEIF, ett resultat som höll sig fram till sista kvarten då bortalaget kollapsar totalt.

5-0 kom i den 75:e minuten efter en hörna där inbytte Rasmus Johansson skickat in bollen i mål för hemmalaget. 6-0 kommer fem minuter senare genom Anton Nilsson, och samme Nilsson kunde sedan fullborda sitt hattrick på nick i 82:e minuten. 8 – respektive 9-0 kommer i 88:e och 91:e minuten då Anton Nilsson gjort sitt fjärde mål för kvällen och Rasmus Johansson krönt sin tävlingsdebut med ett andra mål.  Domaren blåser sedan av efter följande avspark. En premiärkross av sällan skådat slag för Liatorps IF/ Eneryda IF.

Efter matchen tog vi ett snack med LEIF:s tränare Ola Gustavsson som var nöjd och belåten med segern.

– Först och främst känner jag en stor glädje. Sen såklart även en stor lättnad. Det är alltid något som gnager inför en premiär, men idag visade grabbarna mig och alla som kom och tittade att vi är ett lag som är starka både offensivt och defensivt.

Om motståndaren Horda AIK hade han inte särskilt bra koll inför matchen.

– Egentligen är det bara Thorsten Lindberg som varit en eldsjäl i Horda under många år som jag känner till. Senast jag mötte Horda var 2017 med Vederslöv/Dänningelanda, då vann vi med 12-0 i första mötet men kryssade i det andra. Idag tycker jag vi möter ett mycket bättre Horda än 2017 men tar ändå en rejäl seger. En smakstart på säsongen.

Ola Gustavsson tycker det finns många bra saker att ta med sig från segern, men även en del att jobba på.

– Jag är mest nöjd med arbetsinsatsen från alla i dagens trupp. Även kvalitén på våra fasta situationer som borde ha gett bättre utdelning. Däremot är jag mindre nöjd med delar av första halvlek då jag tycker det fanns gott om ytor att utnyttja, vilket vi dessvärre lyckades mindre bra med trots en man mer. Vi stampade lite på bollen och försatte oss i några situationer som med lite oflyt kunde resulterat i ett onödigt baklängesmål. Vi spelade helt enkelt med för små marginaler stundtals.

ANNONS

I nästa omgång väntar Alvesta GIF borta på Virdavallen för Liatorps IF/Eneryda IF.

– Alvesta blir en värdemätare. Jag tror vi kommer möta ett välorganiserat försvar vilket gör att vi behöver få upp bolltempot. Virdavallen brukar bjuda på en fin plan, men det är tidigt på säsongen så vi behöver nog vara noggranna med boll utan att bli alltför försiktiga. Vi är starka i kamp, fasta situationer och snabba omställningar. Det ska vi ta vara på mot Alvesta, säger Ola Gustavsson.

Liatorp/Eneryda IF – Horda AIK 9-0 (2-0)
1-0 (8) Marcus Petersson (Straff)
2-0 (32) Petter Faeltenborg (Viktor Bengtsson)
3-0 (55) Erik Jakobsson (Viktor Bengtsson)
4-0 (62) Anton Nilsson (Marcus Petersson)
5-0 (75) Rasmus Johansson
6-0 (80) Anton Nilsson
7-0 (82) Anton Nilsson (Anton Andersson)
8-0 (88) Anton Nilsson
9-0 (91) Rasmus Johansson