Markaryds IF har den gångna helgen genomfört sin anrika Sparbanken Cup. Och av de lokala lagen var det värdföreningen som hade anledning att jubla högst.

Nedan följer en sammanfattning av turneringen. Sunnerbofotbollen har också liverapporterat från över fjorton timmars speltid, och referat från varenda en av turneringens 56 matcher hittar du via cupsidan.

ANNONS

Sexton herrlag och tio damlag gjorde upp i respektive turnering. I damcupen var det enda sunnerboitiska inslaget Lagans AIK, som deltog i Grupp 2.

Laget hade resultatmässigt en tuff turnering mot bra motstånd. I öppningsmatchen mot slutliga finallaget stod man dock upp länge och väl, men släppte i slutet in två mål och fick se sig besegrat.

En poäng fick man med sig hem från sina fyra matcher. Den kom via 0-0 mot Hallands-laget SRG Dam. LAIK tvingades lämna cupen utan något mål framåt, men visade stundtals prov på bra försvarsspel. Och visst fanns det chanser som kunde resulterat även framåt. Livereferat från lagets samtliga matcher hittar du här.

Damfinalen avgjordes mellan Trönninge IF och Laholms FK, vilket var mycket rättvist sett till hela cupen. Fjolårssegraren Laholm var det starkare laget i finalen och vann med 1-0 efter en kontrollerad insats. Därmed försvarade man alltså sin titel från förra året.

På herrsidan var det betydligt större lokal inblandning. I Grupp 1 inledde Markaryds IF:s och Strömsnäsbruks IF:s U-lag med att utmana två utbölingar från Laholms kommun i form av Knäreds IK och BK Walldia 2.

De båda U-lagen möttes i öppningsmatchen. Det var en väldigt jämn match där SIF hade ett litet övertag i chanser. Men det var MIF som avgjorde med bara tio sekunder kvar på klockan på ett mycket oturligt vis, med SIF-ögon sett.

ANNONS

Gruppen bjöd på mycket spänning hela vägen in i kaklet. SIF hade trots öppningsförlusten chans att snuva MIF på en slutspelsplats i sin avslutningsmatch mot Walldia. Men en tidig ledning blev till 1-1, vilket inte räckte. Sunnerbofotbollen tyckte dock att båda U-lagen stod för väldigt positiva insatser i turneringen.

I Grupp 2 briljerade Markaryds IF:s veteraner stort. Tre raka segrar och stundtals bländande anfallsfotboll kombinerat med försvarsrutin i massor gjorde resan till slutspel tämligen enkel.

Övriga lag i gruppen var BK Walldia 1, Kånna IF och Strömsnäsbruks IF. Kånna IF följde upp förra veckans starka insats i Profilhörnan Cup med ytterligare ett bra gruppspel.

Man förlorade visserligen mot MIF:s veteraner med 2-1, men därefter blev det segrar i måstematcherna mot Walldia 1 och SIF vilket visade sig räcka.

Strömsnäsbruks IF däremot fick det inte alls att stämma. Man fick finna sig i tre raka förluster och 0-6 i målskillnad. Veteranerna och KIF gick alltså vidare till slutspelet.

Helgens tråkigaste scener utspelade sig i just Grupp 2, och mötet mellan Kånna och veteranerna. Mot slutet av matchen bröt en av KIF:s spelare fotleden i en mycket olycklig situation (inga ojustheter inblandade), och spelet avbröts under en knapp halvtimmes tid. Därefter rullade ambulanspersonal ut båren och publiken gav sitt stöd med en varm applåd. Sunnerbofotbollen önskar KIF-spelaren ett så snabbt tillfriskande som möjligt.

I Grupp 3 säkrade Markaryds IF 1 segern ganska komfortabelt, även om man spelade 0-0 mot Kornhult/Hishult FF 2 i öppningsmatchen. Därefter blev det nämligen två storsegrar via 5-0 mot Hits och 4-0 mot Råstorp/Timsfors IF.

Andraplatsen i gruppen knep K/H 2 efter att man förhållandevis enkelt besegrat Hits med 2-0 i den direkt avgörande avslutningsmatchen lagen emellan. Man tog ledningen tidigt och släppte sedan aldrig taget.

I Grupp 4 återfanns bara ett lag från Sunnerbo. Det var Markaryds IF 2, som till stor del bestod av de nyförvärv som anslutit under vintern.

Det började lite knackigt för MIF 2. 0-0 i första matchen mot Osby FF följdes upp av 1-0 mot Kornhult/Hishult FF 1. Spelet skulle dock lossna mer och mer, visade det sig så småningom.

Inför avslutningsmatchen mot Lilla Tjärby IK, som visat upp ett fint spel så långt och säkrat en slutspelsplats, var avancemanget inte helt klart. Poäng var ett måste. Man visade då att man hörde hemma i slutspelet och körde över LTIK med hela 5-1. Nyförvärven Viktor Ekström (3), Arvid Henriksson och Erik Testino presenterade sig i målprotokollet.

Den första kvartsfinalen spelades mellan Walldia 2 och Kånna IF. Matchen var länge jämn, kanske med ett litet spelmässigt övertag för hallänningarna. Men KIF var sylvassa i sina omställningar under hela turneringen och låg och letade efter ett läge. Mot slutet av matchen fick dock Walldia in det viktiga förstamålet och kunde bara minuten senare säkra segern med sitt 2-0.

Därefter följde en intressant kamp mellan MIF:s veteraner och MIF:s U-lag. Veteranerna kom inte upp i samma standard som under lördagens gruppspel men gick ändå upp till en 2-0-ledning efter mål av Henrik Edfors och Johan Nilsson.

MIF U reducerade strax efter 2-0-målet genom Hassan Jawad, som touchade in Albert Pedersens framspelning. Veteranernas rutin gav dock utslag under andra halvan av matchen, och MIF:s framtid hade svårt att skapa heta chanser. Men man stod upp bra och bjöd nog på bättre motstånd än många på läktaren väntat sig.

Den tredje kvartsfinalen spelades mellan Markaryds IF 1 och Lilla Tjärby IK. Det blir en mycket jämn och spännande match i vilken MIF tar ledningen genom Axel Persson efter knappt fem minuter.

LTIK gav inte upp, och i mitten av matchen utjämnade man på ett mycket elegant sätt efter att man spelat sig fram till ett öppet mål. MIF repade sig dock omgående och avgjorde med ett liknande, lika elegant, mål minuten senare när Alfons Andersson avslutade i öppen bur till 2-1.

Markaryds IF 2 avslutade sedan kvartsfinalspelet mot Kornhult/Hishult FF 2. MIF tog ledningen efter fem minuter genom Alexander Sjöström och såg därefter ut att ha full kontroll på händelserna.

Matchminut 10 i den här matchen blev den mest händelserika minuten under hela turneringen. Först kvitterade Kornhult/Hishult genom ett kanonskott som satt rakt upp i klykan. Det var den första ordentliga chansen man skapat i matchen.

Men om man fick upp hoppet då så försvann det snabbt. För innan matchminut 10 var över hände även följande:

-André Fredriksson gjorde 2-1 till MIF.
-Alexander Sjöström gjorde 3-1 till MIF.
-André Fredriksson gjorde 4-1 till MIF.

Vilken urladdning. Och efter det var såklart K/H ett slaget lag. Så slaget att MIF 2 också hann med att sätta 5-1 och 6-1 i slutminuterna. Målskyttar var Jonathan Walldén och Erik Testino. Från den sistnämnda skulle det snart komma betydligt mer…

Till semifinal avancerade alltså tre stycken MIF-lag samt BK Walldia 2. Walldia ställdes mot Markaryds IF 1 i den första semifinalen.

Detta var en match som MIF ägde till stora delar, både sett till spel och chanser. Men det är små marginaler inomhus vilket man fick erfara när Walldia kontrade in 1-0 efter halva matchen.

MIF hade därefter extremt mycket boll, men Walldia var otroligt uppoffrande i sitt försvarsspel och lyckades hålla undan hela vägen till slutsignalen ljöd. Därmed var man i final.

Finalmotståndaren skulle utses mellan MIF:s veteraner och MIF 2. Och det var nu slutspelets riktiga huvudperson satte fart på allvar.

Erik Testino gjorde nämligen 1-0 till i andra minuten via ett riktigt drömmål där han fullkomligt dundrade upp bollen i krysset från runt 10 meter. Veteranerna såg lite slitnare ut än under första speldagen, men i åttonde minuten visade Adnan Bajgora briljans när han vänder bort sin försvarare och kvitterar via stolpen.

Ställningen 1-1 blev kortlivad. Testino läser en farlig passning veteranerna slår nära eget mål, bryter bollbanan och sätter ett nytt ledningsmål på ett tillslag. Och han var inte klar där.

Två minuter senare bjudet han på ett nytt drömmål. Tre motståndare snurras upp innan han retfullt enkelt rullar in bollen i mål. Vackert!

Veteranerna hittar ingen motmedicin på de två snabba målen. Istället var det Jonathan Walldén som spikade slutresultatet till 4-1. Alexander Sjöström var också retfullt nära att få bli antecknad i protokollet. Han hade avslutat för 5-1, men slutsignalen gick när bollen hade en meter kvar till mållinjen.

Bronsmatchen blev en spännande historia. Veteranerna ställdes mot det tredje raka MIF-laget i slutspelet och fick nu alltså fightas med MIF 1.

Energin såg också ut att ha tagit slut för turneringens äldsta lag. MIF 1 gick upp till en 3-0-ledning via mål av Axel Persson, Mario Cadjo och Liridon Bajgora. Och då återstod bara fyra minuter av matchen.

Men veteranerna fick vittring. Johan Nilsson lobbade elegant in 3-1 i tolfte minuten och med drygt en minut kvar satte han också 3-2 med en behärskad volley.

Och med bara 45 sekunder kvar kom kvitteringen. Adnan Bajgora serverades öppet mål, och tog det retfullt lugnt innan han lät bollen passera mållinjen. En mäktig upphämtning av veteranerna efter att MIF 1 tagit ut segern alldeles för tidigt.

Matchen avgjordes i förlängning i spel tre mot tre. Veteranerna hade bollen till nittio procent, men det dröjde nästan tre minuter innan målet föll. Adnan Bajgora fick nöjet att sätta 4-3-målet via stolpen med en klassisk tåpaj. Veteranerna blev alltså trea.

Så var vi till slut framme vid final och match nummer 32 i herrturneringen. Markaryds IF 2 skulle försöka göra det MIF 1 gick bet på, nämligen att besegra BK Walldia 2.

Och det skulle bli Testino som satte sitt avtryck även i denna match. Redan i tredje minuten hittade han rätt igen och MIF var i förarsätet.

Walldia fick slita ganska hårt under matchupptakten, men spelade upp sig allteftersom. Efter knappt halva matchen hittar man sitt första bra avslut, vilket styrs till hörna. I efterdyningarna av den lyckas man få till ett klassiskt ”skitmål” där bollen till slut letar sin in i nät efter att ha studsat på både det ena och det andra på vägen dit.

Matchen står därefter och väger. Men i 13:e minuten slår Erik Testino till på nytt från distans. 2-1, och nu behövde MIF 2 bara hålla undan i ett par minuter för att bärga titeln.

Walldia gav dock aldrig upp, och med bara 14 sekunder kvar av matchen spelar man sig till ett frisparksläge precis utanför straffområdeslinjen. Frisparken sitter stenhårt rakt upp i nättaket, och förlängning väntar under samma förutsättningar som i bronsmatchen.

Finalens förlängning skulle bli kort. MIF 2 vinner boll vid nedsläpp, men lockas till att ta sitt första avslut för tidigt. När Walldia kliver upp på offensiv planhalva med sina tre spelare jobbar dock Erik Testino till sig bollen och kan från halva plan rulla in bollen i ett övergivet mål. Vilt segerjubel följde!

Tre mål i semin och tre mål i finalen. Vilket slutspel han hade, Testino. Men MIF 2 visade också upp en väldigt fin kollektiv insats. Och samtliga nyförvärv som deltog visade att man nog har en del att tillföra under den kommande Division 3-säsongen.

Men vi kan inte bortse från att Testino växte ut till turneringens stora profil. Och med sina sju mål i slutspelet och åtta totalt vann han också den totala skytteligan.

Herrtiteln i Sparbanken Cup är alltså tillbaka i Markaryd igen. Tacka nyförvärven för det.

En videointervju med Erik Testino hittar du här.

Alla resultat, tabeller, matchreferat och liknande från cupen hittar du här.