Ryssby Futsal stod till slut som segrare i den 36:e upplagan av Ljungby IF:s inomhuscup, som i år gick under namnet Profilhörnan/Craft Cup i samarbete med ICA Maxi Stormarknad. Detta efter att man gått obesegrat genom hela turneringen och besegrat Agunnaryds IF i finalen.

Årets upplaga av Ljungby IF:s anrika inomhusturnering bestod av tolv lag fördelade på tre grupper. Cupen inleddes mycket avvaktande, och faktum är att det första målet inte föll förrän i den fjärde matchen.

ANNONS

Matcherna Ljungby IF-Hamneda GoIK, GoIF Ling-Ryssby Futsal och Lagans AIK-Lidhults GoIF hade slutat mållöst när ett av turneringens överraskningsgäng, Kånna IF, satte 1-0 mot Torpa IF i match nummer fyra.

Det målet blev matchens enda. KIF fortsatte starkt och vann även sin andra match mot Lagans AIK med 1-0. Då hade man alltså tagit två raka segrar mot två lag som båda såg ut som möjliga slutsegrare på förhand, och med det säkrat avancemang från Kvalgrupp 2.

Fjolårssegraren Lagans AIK hade en motig turnering. 0-0 mot Lidhult och 0-1 mot Kånna innebar att man var tvungna att vinna den avslutade matchen mot Torpa IF för att gå vidare till slutspelet. För TIF var förutsättningarna att man kunde förlora med tre mål och ändå avancera.

Den matchen blev en av cupens mest sevärda. LAIK började mycket starkt och hade tidigt både 2-0 och 3-1. Men TIF vägrade ge upp. Med knappa minuten kvar var man ikapp, och bara sekunder senare gjorde man också segermålet fram till 4-3.

Kånna IF avslutade därefter gruppspelet med att spela 0-0 mot Lidhult. Man vann därmed gruppen före just Torpa IF.

I Kvalgrupp 1 tog det lite mer fart efter de inledande två 0-0-matcherna. Ljungby IF och GoIF Ling delade på poängen när man spelade 1-1 i en intensiv och underhållande match. Ryssby Futsal satte sig därefter i pole position via en kontrollerad 2-0-seger mot Hamneda GoIK. Detta trots storspel av Hamneda-målvakten Lasse Johansson.

ANNONS

Ljungby IF spelade sedan med kniven på strupen efter två inledande kryss. Seger i den avslutande matchen mot Ryssby Futsal var ett måste för att man inte skulle vara beroende av resultat i andra grupper.

Man startade också bra med att göra 1-0. Det var för övrigt Ryssby Futsals enda insläppta mål på hela turneringen. Man såg länge ut att hålla undan, men med dryga minuten kvar kvitterade Dennis Martinsson från distans. LIF fick därmed avvakta övriga gruppers resultat och hålla tummarna för att man kunde avancera som en av de två bästa treorna.

I en direkt avgörande match om andraplatsen i gruppen besegrade därefter Hamneda Ling med 2-1. 2-2 hade räckt för Ling, men man fick se sig besegrat.

I Kvalgrupp 3 fick vi se ett piggt Ljungby IF J öppna med att spela 0-0 mot Guddarps IF. Ryssby IF fick därefter se sig besegrat av Agunnaryds IF respektive Guddarps IF med 0-2 respektive 0-3.

LIF J säkrade avancemang genom att skrällbesegra Agunnaryd med 1-0 i sin andra match. Detta efter mål av Filip Järlid och ett par fina parader av målvakten Edvin Lönn.

Inför de två avslutande matcherna i gruppen var det i praktiken klart att Ljungby, Agunnaryd och Guddarp skulle få spela kvartsfinal. Det märktes också till viss del i matchen mellan AIF och GIF som var ganska avslagen. Agunnaryd gick dock fram i slutsekunderna och säkrade segern och avancemang även i teorin.

Det innebar också att Ryssby IF inte hade chans till slutspel inför sin avslutande match mot LIF J. Men man började ändå piggt, och Hannes Törnqvist gjorde turneringens snabbaste mål när han satte 1-0 till RIF efter blott åtta sekunder.

LIF J repade sig, och Alexander Culibrks två mål på en knapp minut vände matchen och tog laget upp i grupptopp. RIF fick dock sista ordet och kvitterade till 2-2 med en dryg minut kvar. Detta innebar att Agunnaryd vann gruppen och att LIF J blev tvåa. Guddarp gick vidare som bästa grupptrea.

När samtliga kvalgrupper summerats stod det också klart att LIF A gick vidare som näst bästa grupptrea.

Kvartsfinalspelet inleddes mellan Ryssby Futsal och LIF J. Även om Ryssby hade ett visst övertag spel- och chansmässigt så stod deras yngre motståndare upp mycket bra. Det dröjde fram till sista spelminuten innan man spräckte nollan när Mojtaba Khavari satte matchens enda mål.

Kånna IF gjorde därefter ytterligare en pigg insats mot Guddarps IF. I en kampfylld match vann KIF med 1-0 efter att spelande tränaren Namir Nukic chippat in målet i friläge med fyra minuter kvar.

Ljungby IF, som fått lite av en andra chans, ställdes sedan mot Agunnaryds IF. Men LIF fick finna sig i att elimineras utan att ha vunnit en enda match i årets turneringsupplaga.

Linus Nilsson gav AIF ledningen på matchens första målchans i tredje minuten. Därefter hände inte mycket förrän det återstod fem minuter. Då började ett bombardemang mot Jimmy Cserti i Agunnaryds mål. Det absolut svettigaste ingripandet kom med ett par minuter kvar när han stod för en osannolik dubbelräddning innan bollen rensades bort från mållinjen.

Med en minut kvar gjorde Agunnaryd 2-0 genom Albin Malmström sedan LIF tagit ut målvakten. Det hann bli lite nerv i slutet efter att Erik Johannesson reducerat när 20 sekunder återstod, men AIF höll undan.

Torpa ställdes mot Hamneda i den sista kvarten. TIF hade det mesta av spelet, men fick se sitt 1-0 kvitteras till 1-1 inom bara några sekunder. Med några minuter kvar drog man dock upp tempot ytterligare och gick till slut ifrån till en klar 4-1-seger.

I den första semifinalen mötte Ryssby Futsal Kånna IF. Lagen bjöd på en jämn match, och KIF var ytterst nära ett ledningsmål när Egzon Veseli träffade stolpen. Men det var Ryssby som fick det viktiga förstamålet. Mojtaba Khavari höll sig framme igen och blev matchhjälte för andra matchen i rad.

Kånna gjorde vad man kunde, men ett Ryssby Futsal i ledning blev en övermäktig uppgift.

Agunnaryd och Torpa gjorde upp om den andra finalplatsen. Lagen möttes i semifinal även i fjolårets upplaga av turneringen. Då vann AIF, och utfallet blev detsamma även i år.

Matchen stod länge och vägde, tidvis med ett visst TIF-övertag. Men Agunnaryd visade prov på både disciplin och effektivitet genom hela turneringen, och med ett par minuter kvar utnyttjade man en av få chanser. Victor Svensson satte matchavgörande 1-0. Dessförinnan hade cupens stora målvaktsprofil, Jimmy Cserti, på nytt stått för en superb räddning.

Matchen om tredjepris blev ingen spännande historia. Kånna hade slut på kraft efter flera urladdningar och Torpa gick tidigt iväg till 3-0. Det blev också 4-0 innan KIF gjorde två mål i slutminuten och putsade siffrorna till 4-2. TIF blev alltså trea för andra året i rad.

Finalen spelades alltså mellan Ryssby Futsal och Agunnaryds IF. Ryssby var spelförande och hade bra kontroll på händelserna. När så Faisal Noori gjorde 1-0 efter drygt halva matchen hade man kopplat ett järngrepp om titeln.

Agunnaryd kom inte närmre kvittering än ett halvfarligt distansskott från Linus Nilsson, men kan ändå vara mycket nöjda med sin turnering.

Ryssby Futsal stod alltså som segrare i årets Profilhörnan/Craft Cup, och det var välförtjänt. Man visade prov på ett varierat och bra spel. Och när man tog ledningen i matcherna fick motståndarna slita ont för att få tag i bollen.

Ett stort grattis från oss på Sunnerbofotbollen!

En intervju med Agunnaryds IF:s målvakt Jimmy Cserti, som utsågs till turneringens lirare, hittar du här.

En intervju med Ryssby Futsals lagkapten Martin Karlsson finns här.

Samtliga resultat, referat och målskyttar finns på länkarna nedan:
Kvalgrupp 1
Kvalgrupp 2
Kvalgrupp 3
Slutspelet