För fjärde året i rad blev det en förstagångssegrare i Delary IF Cup. Älmhults IF Oldboys visade att gammal är äldst och tog hem slutsegern, detta efter att man besegrat Strömsnäsbruks IF i finalen.

Under gårdagen avgjordes den 27:e upplagan av Delary IF Cup. De tre senaste åren hade bjudit på förstagångssegrare i form av, i tur och ordning, IFK Grimslöv, Torpa IF och Delary/Pjätteryds IF.

ANNONS

Också när årets turnering var slutspelad fick vi se en ny segrare. Älmhults IF har visserligen vunnit flera gånger tidigare, men inte i form av Oldboys-laget. Därmed blev det rutinerade manskapet lag nummer sjutton att någon gång ha stått som segrare i cupen.

Turneringsupplägget var lite annorlunda mot hur det sett ut i Ljungby och Markaryd de två senaste helgerna. De tolv anmälda lagen var nämligen indelade i två sexlagsgrupper, där de två bästa gick till semifinal. Eftersom ingen match om tredjepris spelades innebar formatet att vi fick se 30 gruppspelsmatcher och bara tre slutspelsmatcher.

Grupp 1 bestod av Göteryds BK, Hallaryds IF, Liatorp/Eneryda IF, Torpa IF, Treby IF och Älmhults IF. Det var TIF och GBK som fick äran att spela öppningsmatchen.

Det blev, som det brukar, en ganska avvaktande inledning på cupen. Matchen slutade 0-0 efter att TIF varit lite piggare första minuterna, men där GBK snabbt jämnade ut spelet. Att inga solklara målchanser producerades gjorde resultatet logiskt.

Älmhults IF skaffade sig snabbt ett bra grepp om en slutspelsplats. Ett till stora delar ungt lag presterade ett fartfyllt spel. Man hade dock lite svårare att omvandla spelet till klara målchanser, vilket gjorde att matcherna oftast blev jämna målmässigt. Men 1-0 mot Treby, 2-1 mot Hallaryd, 1-0 mot LEIF och 2-0 mot Göteryd innebar fyra raka segrar och säkrad gruppseger innan man spelade oavgjort, 0-0, mot Torpa i gruppepilogen. Victor Palmquist visade pigga takter och stod för hälften av lagets mål

Hallaryds IF och Göteryds BK var två Division 6-lag som överraskade positivt i Grupp 1. Båda lagen stod för bra insatser båda offensivt och defensivt. När de ställdes emot varandra i slutomgången hade båda lagen fortfarande chansen att ta andraplatsen i gruppen.

ANNONS

I det läget låg GBK tre poäng, och några mål, före HIF. Samtidigt återfanns Torpa på samma poäng som GBK, men hade två mål sämre målskillnad.

Hallaryd startade piggast mot Göteryd, utan att komma till några farliga chanser. GBK tog sin in i matchen, och hade enklare att komma till bra lägen när man gick framåt. Lagets spelande tränare Rickard Malmström hade en nick i stolpen innan både 1-0 och 2-0 kom inom en minut i mitten av matchen. Det blev också slutresultatet.

GBK hade därmed satt press på Torpa, som var tvunget att vinna med 4-0 mot Älmhults IF i sin avslutningsmatch för att gå upp på samma poäng och målskillnad. Den uppgiften blev såklart övermäktig, och man fick nöja sig med att bli det enda laget i gruppen som luggade ÄIF på poäng via 0-0.

Därmed var alltså Älmhults IF och Göteryds BK vidare från Grupp 1.

Ett lag som hade det motigare i den gruppen var Liatorp/Eneryda IF. Man tog visserligen en poäng i sin första match via 0-0 mot Hallaryds IF, men därefter blev det tre raka förluster. Chansen till avancemang var därmed redan borta när Treby IF besegrades med 2-0 i den sista matchen.

LEIF var spelmässigt med bra i samtliga matcher, men en del slarv på egen planhalva i kombination med att man hade svårt att utnyttja sina målchanser gjorde att man slutade fyra i gruppen.

ANNONS

I Grupp 2 gjorde Agunnaryds IF, Delary/Pjätteryds IF, Hamneda GOIK, Strömsnäsbruks IF, Virestads IF, Älmhults IF Oldboys upp om två semifinalplatser.

Älmhults IF Oldboys stod för stabila insatser rakt igenom i gruppspelet, även om nästan alla matcher var jämna. Man inledde med att besegra Strömsnäsbruks IF med 1-0. Därefter spelade man 1-1 mot förhandsfavoriten DIF/PIF.

DIF/PIF öppnade visserligen matchen starkt, och tog också ledningen genom nyförvärvet Adi Trokic. Men Oldboys var effektivt när man tog sig framåt, och med några minuter kvar av matchen utnyttjade man en av sina få chanser när Nino Pijaca satte kvitteringen från nära håll.

Därefter blev det ytterligare en 1-0-seger, denna gången mot Agunnaryds IF, innan man stod för den enda riktiga urladdningen när man pulveriserade Hamneda GoIK med 5-1. Binjam Semere var på spelhumör och satte tre mål i den matchen. Via 0-0 i sin sista match mot Virestads IF säkrade man också sedan gruppsegern.

DIF/PIF sågs som en av de stora favoriterna till slutsegern, men fick nöja sig med en tredjeplats i gruppen. Detta trots att man gick obesegrat från samtliga sina fem matcher.

Det började dock bra när man slog tillbaka Hamneda med 2-0 i öppningsmatchen. Men därefter blev det tre raka oavgjorda matcher mot Oldboys, Strömsnäsbruks IF och Virestads IF. Därmed var man faktiskt redan utan chans till avancemang när man besegrade Agunnaryds IF med 3-0 i gruppepilogen.

ANNONS

Strömsnäsbruks IF, som lade beslag på andraplatsen, gick lite under radarn genom nästan hela gruppspelet. Det var idel målsnåla matcher, och faktum är att målskillnaden på gruppspelets fem matcher stannade vid 3-1. Målen framåt producerades dock i helt rätt lägen och resulterade i tre stycken 1-0-segrar.

Ska man utse ett avgörande ögonblick under gruppspelet var det nog i lagets fjärde match mot Agunnaryd. AIF var tvunget att vinna för att ha chans till avancemang, och plockade ut målvakten med minuten kvar. Detta utnyttjade SIF när Ted Törnqvist snodde bollen och satte den i öppet mål när 25 sekunder återstod. Därmed räckte det med seger mot Hamneda i gruppavslutningen för att hålla DIF/PIF en poäng bakom.

Virestads IF förlorade faktiskt bara en match i gruppspelet, men då resten slutade oavgjort fick man nöja sig med en fjärdeplats. Agunnaryds IF och Hamneda GoIK plockade bara två poäng vardera, men spelade ändå förhållandevis jämnt mot de flesta lagen i gruppen.

Gruppresultaten innebar att Älmhults IF mötte Strömsnäsbruks IF i den första semifinalen.

SIF började matchen bäst, utan att komma till några speciellt farliga chanser. Ju längre matchen led, desto mer tog dock ÄIF över initiativet. Men chanserna var väldigt få i den här matchen, precis som de var i SIF:s samtliga matcher i cupen.

Med ett par minuter kvar var känslan att ÄIF hade ett bra grepp om händelserna, men vi vet att det är små marginaler inomhus. Det visade också Strömsnäsbruks IF prov på när man i en omställning spelade sig fram till ett jätteläge som avslutades i ribban. På returen satte Asaad Laila segermålet med bara en och en halv minut kvar av matchen.

Älmhult lyckades inte hitta någon het kvitteringschans därefter, och Strömsnäsbruk var i final.

ANNONS

I den andra semifinalen gjorde Älmhults IF Oldboys upp med Göteryds BK om finalplats nummer två.

Även denna match var avvaktande, men Oldboys gjorde det så viktiga första målet på matchens första målchans. Då hade vi hunnit fram till matchens fjärde spelminut. Målskytt var Joakim Wirell, som i princip serverades öppet mål.

Resterande del av matchen var ganska kontrollerad sett ur Oldboys synvinkel. GBK gav det dock en chans under slutminuterna och flyttade fram mer och mer folk. Man lyckades också skapa en riktigt bra chans, i den trettonde minuten, men bollen rensades undan med nöd och näppe.

Istället avgjorde Oldboys på ett mycket fint sätt när Jonathan Pettersson såg att GBK-målvakten var lite ouppmärksam för en sekund. Det resulterade i 2-0 från långt ner på egen planhalva under slutminuten.

Strömsnäsbruks IF och Älmhults IF Oldboys avslutade därmed turneringen som man inledde den, mot varandra. Resultatet skulle också visa sig bli detsamma.

ANNONS

Oldboys skaffade sig greppet om finalen redan efter några sekunder. Då slog nämligen Niclas Hansson in ledningsmålet i öppen bur på en målvaktsretur.

Man fortsatte också bra och skapade ytterligare någon bra målchans under de första minuterna. SIF jobbade sig dock in i matchen efterhand och under den andra halvan av finalen spelade laget anfallsspel stora delar av tiden. Men Oldboys låg bra i sina positioner och chanserna lät vänta på sig.

Under de avslutande minuterna fanns dock möjligheter för Strömsnäsbruk. I 12:e minuten rensades bollen undan på mållinjen efter kalabalik framför Klas Persson i Oldboys-målet. Med minuten kvar skapar man ytterligare en het möjlighet, men avslutet gick utanför.

Oldboys höll undan och visade alltså, för första gången sedan cupen startade, att gammal är äldst.