Säsongen 2011 åkte Markaryds IF ur Division 3. Men efter sju raka säsonger i lägre divisioner är man till 2019 tillbaka igen. Sunnerbofotbollen har stämt av läget inför återkomsten.

Markaryds IF stod för en mycket stabil insats den gångna säsongen. På 22 matcher tog man 52 poäng, och vann serien med sju poängs marginal ner till tvåan Anderstorps IF. Ett AIF som man för övrigt kommer möta även 2019 då laget kvalade sig till ett avancemang.

ANNONS

MIF har byggt laget tålmodigt de senaste åren, och har haft en bra kontinuitet i truppen. Spel- och resultatmässigt har det också blivit bättre och bättre. Nu har man alltså fått belöningen i form av en Division 3-plats till kommande säsong, och det är en utmaning man ser fram emot med tillförsikt.

-Jag tror att vår typ av fotboll passar bra in i trean. Lasse (Jacobsson) har en väldigt klar filosofi som jag tycker är fantastiskt bra. Vi vill spela en passningsorienterad fotboll. Men framförallt blir alla spelare väldigt välutbildade vilket gör att vi har en otroligt bra grund att stå på, säger Ulf af Klinteberg till Sunnerbofotbollen.

Ulf, som avverkat två år som sportchef i MIF, är också väldigt nöjd över hur arbetet löpt på sedan seriespelet avslutades för drygt två månader sedan.

-Vi kan inte vara annat än nöjda. Vi har behållit samtliga förutom Astrit (Shabani), Oliver (Fredriksson) och Jakob (Helldahl Nilsson), som försvunnit för studier på olika håll. Sådant kan vi inte påverka. Dessutom har vi kunnat fylla på med sex nyförvärv som både är väldigt skickliga fotbollsspelare och bra människor. Vi har dock varit väldigt rädda om laget vi haft och varit noga med att inte riskera dynamiken. Vi har i år haft en fantastiskt fin gruppsammanhållning, fortsätter han.

Har det varit lättarbetat på nyförvärvsfronten?
-Vi hann faktiskt knappt ens börja bearbeta några spelare på egen hand. Istället var det många som själva ringde och ville komma och testa. Vi har haft många som fått provträna för oss. Sedan har Lasse, Peter (Stridh) och jag diskuterat våra behov, pratat med killarna och tagit referenser. Nu har vi landat i en trupp på 24 man, vilket till och med är två fler än målsättningen.

MIF har hittat en bra mix i sina nytillskott, både vad gäller position, ålder och spelartyp.

ANNONS

-Samtliga nyförvärv är individuellt väldigt duktiga. Vi har velat förstärka på olika positioner för att höja helheten. Det har vi också lyckats med då vi har fått in unga killar som vill uppåt, men också spelare som har mycket rutin.

Kan du berätta lite kort om nyförvärven?
-Arvid (Henriksson) är en skolad och väldigt klok back. Hans utmaning framöver blir att ta steget in i seniorfotbollen. Men han har alla förutsättningar att bli en riktigt duktig spelare. Erik Testino är snabb som blixten. En irrationell och väldigt spännande spelare.

-Viktor Ekström har en fantastisk speluppfattning och väldigt fina fötter. Han startade 17 matcher i Division 2 redan 2017, för Hässleholms IF. Det gångna året har han haft ett uppehåll då han varit ute och rest. Han blir ett mycket bra tillskott på det offensiva mittfältet. Johan Nilsson behöver ingen närmare presentation med sina 420 matcher för klubben. Alla vet vad han kan.

-Fredrik Sedin och Fredrik Rilöv är två mycket stabila och rutinerade försvarsspelare som kommer betyda mycket för oss under säsongen.

Utöver nyförvärven har MIF inför Division 3-comebacken även lyft upp två egna produkter, Lucas Johansson och Alexander Rahmeloo, till A-truppen.

-Vi tycker det är mycket betydelsefullt att få upp våra egna produkter i A-truppen. Det är viktigt att ge dem förtroendet och chansen att ta steget. Vi har också en väldigt fin ungdomsverksamhet med tolv lag från U16 ner till knatteverksamheten. I år kommer vi också ha ett lag i den småländska U21-serien för Division 1-3-lag, vilket vi tror kommer höja kvalitén ytterligare, berättar Ulf.

Förutom den direkta effekten nyförvärven kommer ge tror sportchefen även att de nytillkomna kommer göra att man får ut mer av de som redan finns i truppen.

-Jag hoppas att den större bredden kan göra att vi kan börja laborera lite mer med spelare som exempelvis (Alexander) Sjöström och (Johan) Ligård.

Ni har ju fått in ett par spelare från Älmhults IF. Hur ser relationen mellan föreningarna ut?
-Jag har pratat med ÄIF, både i detta och andra sammanhang. Min bild är att vi har en bra relation. Vi har full förståelse för varandra och det som händer. Historiskt sett har fler MIF-spelare varit i ÄIF än tvärtom, och det är först till kommande säsong det ser aningen annorlunda ut. Jag har i alla fall största respekt för Älmhults IF och tycker det är viktigt att vi har en bra relation, säger Ulf.

Och hur känns det rent sportsligt att få ställas mot ÄIF igen?
-Det är väl ingen hemlighet att ÄIF och Ljungby IF, även om vi inte kommer möta dem i år, är de roligaste matcherna. Till kommande säsong tycker jag dock att vi som helhet har hamnat i en väldigt trevlig serie. Och allt blir ju lite bättre i en högre division. Lag, planer, domare. Och det tror jag även vi blir.

När diskussionen kommer in på vad man har för resultatmässiga förväntningar inför nästa säsong är svaret lite mer svävande.

-Det är lite svårt att svara på i nuläget. Jag har diskuterat det med Lasse och vi vill avverka några träningsmatcher först och se lite vart vi står. Men jag tror absolut inte vi blir ett bottenlag. Vi ska kunna hävda oss bra och vi är fantastiskt trygga i det vi gör. Vi har också säkrat upp kontinuiteten ytterligare då både Lasse och Peter har kontrakt för två säsonger framåt.

Och vad finns det för ambitioner på lite längre sikt?
-Jag tycker vi ska vara som lägst i Division 3. Vi är historiskt ett Division 3-lag och ska kunna vara det även framöver. Vid bra årgångar tycker jag också vi ska kunna ha lite tätkänning och kanske nosa på Division 2.

Hur ser planeringen ut den kommande tiden?
Nu har vi juluppehåll. Innan trettonhelgen kör vi lite inomhusträning inför Sparbanken Cup där vi ställer upp med två seniorlag, ett U-lag och ett veteranlag. Därefter går vi ut igen och kör igång på allvar. Första träningsmatchen spelas den 2 februari mot IF Leikin.

Är det något speciellt du skulle vilja avsluta med?
-Vi har ju pratat en hel del om spelartruppen. Där måste jag också nämna en så viktig pjäs som vår stora målskytt, Liridon (Bajgora). Han kommer säkerligen landa någonstans mellan 15-25 mål även i år. Sedan vill jag också få sagt att jag tycker Sunnerbofotbollen är ett fantastiskt roligt initiativ. Det hjälper till att höja intresset kring fotbollen. Och det är i allas intresse, avslutar Ulf.