Älmhults IF:s damer startade 2018 års säsong med Johan Runnander som tränare och avslutade densamma med Jenny Wirell vid rodret. För några veckor sedan blev det klart med tredje tränarnamnet på bara några månader.

För knappt ett halvår sedan kom det överraskande beskedet att Johan Runnander, mitt under brinnande säsong, hoppade av tränaruppdraget för Älmhults IF. Välkände Jenny Wirell tog över för resten av året men aviserade därefter att det inte skulle bli någon fortsättning.

ANNONS

Laget hade länge chans på seriesegern, men trots att man vann 16 av 20 matcher fick man nöja sig med en andraplats bakom seriesuveränen Husqvarna FF.

För några veckor sedan meddelade ÄIF vem som ska träna klubbens damlag under 2019. Det blir Cristian Ozan som ansluter från Växjö DFF Akademi i Division 1. Avtalet parterna emellan är skrivet på 2+1 år. Sunnerbofotbollen tog kontakt med Cristian för att höra vad vi kan förvänta oss av Älmhults IF under den kommande säsongen.

Kan du berätta lite kort om din fotbollsbakgrund?
-Jag kommer ursprungligen från Argentina där jag startade min korta aktiva fotbollskarriär i det som kallas ”babyfotboll”, 5-manna, i Martin Miguel De Guemes. Därefter tog jag som 12-åring nästa steg till Deportivo Laferrere i den näst högsta argentinska divisionen  Därefter blev det ytterligare ett steg uppåt till Primera Division och Club Atletico Platense.

-Här i Sverige började jag som ungdomstränare för pojkar i FC Växjö där jag stannade i åtta år innan jag tog klivet upp till Division 3 och Växjö Uniteds herrlag. Där tillbringade jag två säsonger tills jag tog mig an min största utmaning hittills, att träna mitt första damlag (VDFF Akademi). Vi tog en femteplats som nykomlingar i Division 1 och jag är jätteglad att jag tackade ja till utmaningen. Tyvärr blev det en omorganisation i deras ungdomslag som gjorde att jag tackade nej till en fortsättning.

Hur skulle du beskriva din fotbollsfilosofi?
-Min inspiration kommer från min egen bakgrund i den argentinska fotbollen. Jag lägger mycket fokus på teknik, disciplin och ett stor ansvarstagande både på och utanför planen. Att hålla bollen inom laget är självklart för mig, vilket grundar sig i min stora respekt för spelet. En respekt som jag växt upp med och hoppas kunna föra över till laget.

Vad har du fått för intryck av Älmhults IF hittills? Och vad var det som fick dig att ta steget dit?
-Älmhults IF är ett stort lag med stora ambitioner och drömmar. Jag fick ett bra intryck av styrelsen som förmedlade det. Efter första mötet var det inte svårt att tacka ja, vilket känns riktig bra.  Jag är imponerad av den talangfulla truppen och som sagt även klubbens ambition att växa för att nå en ny nivå inom dam- och flickfotboll.

ANNONS

Vad hoppas du kunna tillföra under de kommande säsongerna?
-Mest av allt en passion och glädje för fotboll.

Har du hunnit bilda dig en uppfattning om hur läget i spelartruppen ser ut?
-Ja, och jag är väldigt glad över att vi behållit nästan 90% av truppen. Man kan säga att ryggraden är kvar plus att jag jobbar på att värva några spelare till som kan göra truppen ännu starkare.

Slutligen, vad kan vi förvänta oss av laget under 2019?
-Personligen tycker jag att vi ska bli det där jobbiga laget som man inte tycker om att möta. Det laget som aldrig ger upp och som spelar ett aggressivt spel med passionerade vinnarskallar. Det kommer inte bli lätt att slå oss, säger Cristian.