Anna Sandell lämnade någon vecka efter säsongsavslutningen beskedet att det inte blir någon fortsättning som tränare för Ljungby IF:s damer. När den nya klubben i dagarna blev känd stod det klart att hon tar steget till en högre division.

Anna Sandell har två lyckade säsonger att se tillbaka på efter att hon tog över som huvudtränare för Ljungby IF:s damlag inför säsongen 2017. Redan första året blev det serieseger i Division 3 Västra. Laget tog då 42 poäng på 18 matcher vilket gjorde att man var två poäng bättre än både Sandsbro och Smålandsstenar när säsongen summerades.

ANNONS

Årets säsong tillbringades således i Division 2. Där slutade man som nykomling till sist på en stabil femteplats. Att det var en logisk placering förstärks av faktumet att laget endast tog en poäng på åtta matcher mot lagen som slutade före i tabellen. Mot lagen som placerade sig på plats sex till elva vann man istället alla matcher utom en.

Det har dock stått klart en tid att Anna inte finns kvar i LIF till nästa säsong. Detta trots att klubben gärna ville ha henne kvar. Anna hade flera olika anbud att ta ställning till, och till slut föll valet på Växjö DFF Akademi. Laget slutade i år sexa i Division 1 Södra Götaland.

Först och främst, grattis till ditt nya uppdrag. Vad var det som fick dig att välja VDFF Akademi som nästa steg i tränarkarriären?
-Tack! Jag har varit i kontakt med klubben tidigare och de har visat intresse, men då har jag velat vara kvar i Ljungby IF och känt att det har varit en bra uppbyggnad och trygghet för mig som tränare. Nu kom frågan igen från VDFF och då kände jag att jag var sugen på att testa något nytt. Det kommer även innebära en högre division, vilket gör att jag kommer få arbeta och utbilda ännu bättre fotbollsspelare. Det var också en anledning till valet.

Hur kommer dina förutsättningar se ut i din nya klubb?
-Allt är inte klart än, men förhoppningen är att det kommer bli ett stort tränarteam med fin tillgång till planer då det finns såväl hybrid- och konstgräs som naturgräs.

Hur tycker du din tid som tränare i Ljungby IF har varit?
-Jag har älskat varje gång jag har fått komma till Lagavallen och hålla i träningar och matcher. Det är ett fantastiskt lag som är väldigt enkla att samarbeta med. Detta speglar hela föreningen då jag har fått ett stort förtroende från alla håll. Jag har alltid fått hjälp, beröm och stöttning i allt från assisterande tränare till kansli. Det har känts som hemma hela tiden.

Känner du dig nöjd med vad laget uppnått?
-Med laget är jag nöjd då vi startade med en serieseger och sedan tog en 5:e plats året efter i Division 2. Tjejerna har varit väl förberedda för divisionen och det finns kapacitet till ännu högre nivå om de får en bra träningsmiljö. Jag har haft med mig laget och fått fullt förtroende som tränare genom hela resan, det har gjort mitt jobb väldigt enkelt. Sen är det ju även bra fotbollsspelare. De har högra krav på både sig själva och sina lagkamrater. Nu är det bara för dem att ta nästa steg i sin utveckling och lägga ner den tid som krävs för att kunna bli så bra som möjligt.

ANNONS

Tror du det finns förutsättningar för att Ljungby IF de kommande säsongerna kan vara med och slåss om en plats i Division 1?
-Om de behåller truppen så tror jag absolut det. Sen är det viktigt att de får en bra tränare som både kan hålla ihop gruppen, men framförallt utbilda spelarna för att ta nästa steg. Det är en bit kvar till Division 1 som lag, men får de rätt träningsmiljö så är det rimligt inom några år.

Tar du med dig någor speciellt från din tid som tränare i LIF?
-Alla vänner jag har fått. Alla minnen och känslor under alla matcherna, där lagmoralen alltid finns. Det gör mig helt varm i hjärtat. Spelarna är verkligen som en liten familj och det är något som jag känner är viktigt för mig. Om min relation till mina spelare och kollegor är fylld med respekt och förtroende så kan man komma väldigt långt.

VDFF Akademi slutade på en mittenplacering i Division 1 Södra Götaland den gångna säsongen. Har klubben några resultatinriktade mål för laget eller är det fullt fokus på spelarutveckling?
-Det är fullt fokus på spelarutveckling.

Slutligen, har du några egna mål med ditt tränarskap? Är ambitionen att ta ytterligare kliv i seriepyramiden framöver?
-Jag har skrivit en lång individuell utvecklingsplan och där är min ambition att ta steget in i en elitverksamhet, vilket jag är i nu. Jag har även andra drömmar, men sen får framtiden uttala om det stannar vid drömmar eller blir verklighet. Det kommer kräva att jag samlar på mig erfarenhet inom olika områden och även fortbildar mig själv inom fotbollen. Jag inser att fotbollen är väldigt komplex och att det är många pusselbitar som ska på plats för att ett helt lag tillsammans ska prestera på absoluta toppnivå.

Vi önskar Anna ett stort lycka till med sitt kommande uppdrag!