Imorgon startar frimånaden. Under en månads tid är nu varje spelare som klassas som amatör helt fri att byta klubb. En amatör definieras för övrigt i det här fallet som “en spelare som inte uppbär någon ersättning från en förening eller en spelare som under ett kalenderår uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån som uppgår till mindre än 10 000 kr”. Det vill säga de allra flesta inom den sunnerboitiska fotbollen.

Ett par föreningar har redan innan frimånaden dragit igång kunnat börja presentera nyförvärv. Ljungby IF har gått ut mycket starkt och gjort klart med både Adis Hodzic och Filip Ekholm (fd Gustavsson). Båda får ses som riktiga klasspelare på Division 4-nivå. Dessutom säger ryktet att det finns ytterligare något vasst hemvändarnamn som kan komma att presenteras inom kort.

ANNONS

Lagans AIK har också presenterat ett namn, vilket man hämtat från just Ljungby IF. Adnan Velic är klar för 2019. Även det är en väldigt vass spelare, så länge fokus läggs på rätt saker. Och “Ado” kommer säkerligen bli en viktig pjäs om LAIK ska lyckas infria sitt mål om att bli bäst i kommunen 2019.

Rakt översatt innebär ju ett sådant mål att man ska sluta före både Guddarps IF och Ljungby IF i tabellen den kommande säsongen. Och LIF har ju redan lagt ribban högt med en uttalad målsättning om avancemang till Division 3. Det kommer bli en mycket intressant kommunkamp mellan dessa tre lag, och den kommer inledas redan under frimånaden. Om fyra veckor kommer vi nog ha en någorlunda klar bild om vilket av lagen som startar försäsongen i pole position.

Vårt fjärde Division 4-lag, som går utanför ovan nämnda kommunkamp, är Strömsnäsbruks IF. När övergångsfönstret är på väg att slås upp på vid gavel har man ännu inte presenterat en tränare för 2019. Mycket talar dock för att en lösning är väldigt nära. Med en färsk serieseger i bagaget kan man nog också få en liten gratisskjuts med att behålla sina nuvarande spelare, och även med att locka någon ny.

Vårt nyblivna Division 3-lag, Markaryds IF, har som sig bör på den nivån föregått frimånaden och börjat presentera kontraktsförlängningar. Man kommer säkerligen, precis som de senaste åren, till stor del få behålla sin trupp intakt. I och med avancemanget ökar också chansen att locka något nyförvärv som kan spetsa till laget ytterligare. Men MIF har byggt tålmodigt under flera säsonger och har också aviserat att man kommer värva med förstånd.

Runt Älmhults IF är det lite tystare. Man har visserligen presenterat ett par förlängningar, men en stor del av de senaste årens kärna har ännu inte lämnat något besked. ÄIF har varit ett lag att räkna med under flera år, och det har flera gånger varit små marginaler som hållit laget ifrån Division 2. Frågan är om man kommer kunna mobilisera kraft, och kvalitet, för ytterligare en säsong?

I Division 5 och Division 6 är det blandade förutsättningar inför frimånaden. Vissa lag har haft klart med tränare sedan länge, medan andra ännu inte presenterat något namn. Vissa klubbar har en bred och stabil spelarbas att bygga vidare på, medan andra behöver ut med både håv och nät för att för att skapa sig förutsättningar att klara ytterligare en säsong.

ANNONS

Av lagen i femman är det nog LEIF som har bäst förutsättningar vad gäller spelare och organisation och även den största ambitionen att nå Division 4. Men nu har man några viktiga veckor framför sig där det gäller att behålla sin stomme och kanske jobba för att få in ytterligare lite spets.

Ju längre ner i divisionerna man kommer, ju större inverkan kan en frimånad ha. Vi kommer därför med stort intresse följa vad som händer i Division 6 under de kommande veckorna.

På damsidan är känslan att det ofta inte blir samma hets kring just frimånaden. Kanske beror det på något så enkelt att vi har färre lag där, och att konkurrensen därför blir mindre? Ofta har damlagen också en betydligt lägre snittålder än herrlagen, vilket kan minska benägenheten, och även den praktiska möjligheten, att byta förening.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att vi står inför några av de mest intensiva veckorna på hela året inom lokalfotbollen. Detta trots att matcherna som spelas kommer vara mycket lätträknade.

Vi på Sunnerbofotbollen kommer följa händelserna med stort intresse!