Hamneda GoIK:s damer tog under 2017 års säsong en poäng på 14 matcher. Säsongen som gått blev resultatet 26 poäng på 18 matcher i Division 4 Ljungby Dam.

-Vår säsong var överraskande för många men inte för mig, säger lagets tränare Tomas Svensson, som kommer fortsätta träna laget även nästa år.

ANNONS

Mindre klubbar har idag ofta problem att hålla igång ett damlag, men i Hamneda GoIK finns definitivt ett undantag. Bortsett från för ett uppehåll under 2014-2015 har man haft damlag i seriespel under många säsonger. Genom åren har man ingått i lite olika konstellationer ihop med andra närliggande klubbar, men under de tre senaste säsongerna har man spelat under egen flagg.

Året som gått blev också tämligen lyckat då man gick från att ha tagit en ynka poäng 2017, till att skrapa ihop hela 26 poäng 2018. Lagets bästa målskytt var inte helt oväntat Julia Bodevind, som stod för 15 fullträffar.

Lagets tränare heter Tomas Svensson som inom lokalfotbollen kanske framförallt är känd för att ha basat över Hamnedas herrar under flera säsonger.

Hur har det varit att träna ett damlag jämfört med ett herrlag?
-Skillnaden att träna damer och herrar tycker jag inte är så stor i Hamneda. Det gäller bara att känna av kvalitén och göra övningar som passar alla oavsett om det är herrar eller damer, sen får man bygga svårighetsgraden vidare efter hand. Vi har många tjejer som är tuffa och starka och har provat på herrmatcher i B-laget denna säsong, och det finns flera som klarar av det utan problem. Den utvecklingen är kul att se och vara en del av. Jag har haft en trupp som har spelare i åldersintervallet 14-43 år, och det är en utmaning i sig med så stor spridning mellan unga och äldre spelare, berättar Tomas.

Hur ser du rent allmänt på säsongen som varit?
-Vår säsong blev överraskande för många men inte för mig, för jag vet att kvalitén finns. Det gäller bara att få alla att sträva mot samma mål och gå åt samma håll. Tjejerna har gjort ett fantastiskt jobb utifrån mina krav och funderingar. Vi tog åtta segrar till slut och spelade utöver det två oavgjorda matcher vilket gjorde att vi hamnade sexa i tabellen.

Vad tror du det är som gör att damfotbollen är så pass stark i Hamneda, när många andra mindre föreningar har svårt att hålla igång ett lag?
-Vi har faktiskt många i laget som är från Hamneda eller byarna runtomkring och det finns en bra gemenskap i klubben. Vi har även fått in några föreningsmänniskor som alltid ställer upp när det ska göras något och det ska vi bygga vidare på.

ANNONS

Hur ser du på nästkommande säsong? Finns det några speciella målsättningar?
-Jag kommer att köra vidare som tränare och göra vad jag kan för att höja upp laget ett snäpp till. Kanske kan vi vara med i toppen och kriga, men den slutgiltiga målsättningen kommer vi sätta längre fram.

Vi på Sunnerbofotbollen önskar laget ett stort lycka till i förberedelserna inför 2019.