Sunnerbofotbollen kan idag presentera nyheten att Ryssby IF har klart med ny tränare efter att Daniel Ahlbin tackat för sig. Det blir Janne Holm som tar över inför säsongen 2019.

Det har varit känt ett tag att Daniel Ahlbin tackar för sig efter tre år i RIF. Nu är det alltså klart att det blir Lagan-bon Janne Holm som styr skutan över nästa säsong. Ryssby IF blir första uppdraget som huvudtränare inom seniorfotbollen för Janne, som dock har mångårig erfarenhet från både ungdoms- och seniorverksamheten i Lagans AIK. Till Ryssby IF finns också en naturlig koppling då de båda sönerna, Simon och Anton Fornander, återfinns i spelartruppen.

ANNONS

RIF slutade till sist på en femteplats i årets Division 6 Ljungby. Man fanns länge med i den absoluta toppstriden men tappade mark under hösten. I sista omgången förlorade man den avgörande matchen om en positiv kvalplats mot Göteryds BK med 3-1.

Vi tog kontakt med Janne för att höra hur tankarna gick timmarna efter att kontraktet blivit signerat.

Grattis till det nya uppdraget, hur är känslan som ny tränare för Ryssby IF?
-Tack så mycket. Det känns otroligt roligt och stimulerande att ta hand om det här gänget i en Division 6-serie som jag tycker vi ska vara med och hugga rätt bra i. Jag har suttit på sidan i två år så det känns kul att kunna gå in och försöka styra upp laget utifrån mitt sätt att se på saker och ting.

Vad var det som lockade med RIF?
-Klubben i sig har en väldigt familjär stämning. Jag har känt mig väldigt välkommen som åskådare när jag följt laget senaste säsongerna. Dessutom har laget en entusiasm och kvalitet som känns spännande. Det finns många unga, hungriga spelare.

Med två söner i laget har du såklart följt laget även i år. Vad tycker du om säsongen som gått?
-Som helhet en fullt godkänd säsong. Hösten gav inte så många poäng men det är inte rättvist att kalla den svag. Fyra till fem spelare gick skadade i princip hela hösten och det påverkade mycket i en tunn trupp. Laget presterade en väldigt bra vårsäsong. Då var man spelmässigt bra och spelade stundtals ut många lag i serien. Men laget har varit ungt och det är lätt att det blir lite hängande huvuden när det går emot som det gjort i höst.

Vad blir viktigt för dig när du ska forma ett lag? Vad vill du ska känneteckna RIF kommande säsong?
-Jag vill inte ha några ”stjärnor”. ”Laget före jaget” blir ledord och gruppen ska vara sammansvetsad. Alla ska jobba för varandra i alla lägen. Jag vill ha en positiv inställning och man ska våga misslyckas. Vi kommer ha ett ungt lag som det är oerhört viktigt att vi svetsar samman.

ANNONS

Hur långt gånget är arbetet med att få klart truppen till nästa säsong?
-Det är svårt att säga något om det innan frimånaden är igång. Men arbetet med att forma truppen har ändå startat lite lätt. Det finns krokar ute och jag har fått positiva signaler från flera håll. 

Hur kommer upplägget se ut, nu och fram till seriestart?
-Min uppstart kommer bli i samband med ett upptaktsmöte den 13 november. Vi kommer under hösten träna inomhus två gånger i veckan fram till nyår. Till stor del blir det träning på frivillig basis. Efter nyår kommer vi medverka i någon inomhuscup. Det blir då fortsatt träning inomhus en period, och vi siktar på att starta ute i mitten eller slutet av februari.

Är 2019 året RIF ska ta sig tillbaka till Division 5?
-Målsättningen är topp-3 utan tvekan. Längre än så sticker jag inte ut hakan än, avslutar Janne.

Vi på Sunnerbofotbollen skickar ett stort lycka till till Janne och Ryssby i förberedelserna inför 2019.